爬宠之家论坛

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
2025广州(国际)潮流爬宠产业展——地表最强爬宠展 论坛广告位 广告
广告 广告 广告
广告 广告
返回列表 发新帖
楼主: waiman

結石和草酸

升级   74.67%

中级会员

十分之好既文章

升级   89.33%

注册会员

舊壇睇一次,
新壇睇一次,

升级   79.05%

金牌会员

咁CHING你講既:
姐係可以/吾可以比-.-'
我而家比既係呢隻;

升级   1.25%

8万

12万

论坛元老

回復 waiman 的帖子

1) 遲小小附上 不過係 18"長x 15"高
2) 平時冇開uvb 因為上次聽過ching話 會對龜眼睛有影響,不過1星期最少有4日 晒太陽30分鐘以上 屋企有陽光照入 ((我放係兜到) uvb 係用EXO-TERRA  Repti Glo 5.0 /// uva 係用 EXO-TERRA ((SUN GLO 50w))
3) 本人住將軍澳 比較潮濕 大概有70度  溫度開左燈 有成34.5度 唔開就有29.5  夜晚我多數熜燈 除左岩岩食完野 要俾熱力消化
4) 多數俾 車前草or油麥菜 (1星期有3-4次) 1星期1次水果糧(每次6粒) 1星期1-2次 陸龜糧 曾經+碎牧草 不過會掃開晒先食菜 如果太多 佢會選擇唔食 草粒都唔食 最多嗅2嗅就走
5) 有水盤 長期放係燈下...有開燈 d水係暖 如果冇開 就係凍 不過從未見過行埋去浸水or飲水
6) 盾臂 約有6CM大
7) 到手3個月...聽上手講係 全部俾菜佢食....
ps: 佢有個問題  係個箱唔願跑動 淨係識訓   放出來 就會願意去郁 因為見到綠色野就會沖過去咬///嗅

感謝你呀 ching><  

升级   0%

论坛元老

晒咁小陽光係嚴重唔夠既. 咁樣晒小心將支龜晒干水份成結石!
陽光晒龜要有躲避遮陰及水盤.

EXO-TERRA  Repti Glo 5.0係癈物UVB燈. 換個Zoomed 10.0拉.
有29.5c唔洗開UVA了.

每天用30-35c溫水泡龜40min一次, 可用箱中泡, UVA燈射住D水保持水溫.

隻龜咁細唔適合食牧草. 淨係車前草or油麥菜太過單一了, 嚴重唔夠多元化.

淨係識訓, 係同空間與照明有關, 龜係要有UVA, 先至見到有正常既彩色世界, 你唔開UVB燈(UVB燈中有30%UVA), 又係個細箱到, 即係將佢放係一個空間又窄, 又光線極之昏暗個房間里面, (重有, 你好似冇裝抽氣?), 比你住, 你都死訓爛訓昏昏沉沉, 生理系統出事啦?

升级   1.25%

8万

12万

论坛元老

1)  uvb燈 唔開uvb 加熱有冇效用? 曾經有人指出話 開8小時uvb先= 晒太陽15分鐘...我仲以為 每日半小時好足夠=.=  希望ching你可以俾多小小指引
2) 我明天會出旺角 買多個 Zomed 10.0 uvb
3) 如果日間已經30度 係咪 長期唔開 uva 喇? 因為如果天氣熱d 開左uva 去到35度=.=
4) 有人指出要40度 水溫=.= 原來30-35已經足夠 我明白了
5) 希望ching你可以俾多小小建議 食d咩菜 +多2款夠ma? 例如 一星期一次菜心 一個月一次煮熟既南瓜 一個月一次蘋果 可以ma?
6) 我俾隻龜晒太陽果時有一半係太陽晒到 有一半係太陽晒唔到嫁 ((陰影位)) 但係如果加個水盤,,咁個水盤 係咪要係太陽晒到個位? 咁如果d水係凍凍地 而唔係暖既 咁點算好?

ps : 希望ching 可以俾多小小關於 晒太陽 同 溫度方面既個人見解 thx!!!

更新一項資料 每逢有太陽既日子 我媽媽都會將佢放入高身既大兜兜晒太陽... 每次大概 1小時以上
但係佢成日爬去d 陰影位 訓下教=.=....好難搞 放佢去 太陽位 佢一陣又去陰影位 冇咩活動能力
但係 只要一拎出來 就 郁得好勁 周圍爬下望下...

升级   0%

论坛元老

1, 3) 如果天然氣溫使箱中溫度夠, 本來就天然加左熱了, 當然吾洗開加熱燈. UVB + 26c就夠熱力轉化D3了.
並非開8小時uvb先= 晒太陽15分鐘, 而是要看真正的UVB uw/cm2強度數值, 就算是用UVB燈, 亦能反過來達到1小時UVB燈=晒太陽1,5小時.

凡只素食的陸龜, 是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽光高UVB下, 就會變成生理功能可快速運作進行, 而能縮短時間的.
基本上, 假設室外每天必有陽光, 你也每天帶龜到室外曬足一小時, 回箱後亦是需要UVB燈, 因為哪怕龜已吸收了鈣, 也亦是需要長時間持續的UVB/UVA (UVB燈本身亦必有UVA)去讓鈣質沉澱, 否則一兩年不會看到有什麼事, 而以後就會出現種種問題. 比如隆背, 也是其中的一種.

以下是12月份, 室外直射陽光各時段UVB的強度數值, 夏天UVB量會增加0.8-2.2倍強度,

08:00am UVB 25 uw/cm2
08:30am UVB 50 uw/cm2
09:00am UVB 75 uw/cm2
09:30am UVB 100 uw/cm2
10:00am UVB 125 uw/cm2
10:30am UVB 135 uw/cm2
11:00am UVB 150 uw/cm2
11:30am UVB 160 uw/cm2
12:00pm UVB 175 uw/cm2
12:30pm UVB 160 uw/cm2
1:00pm UVB 145 uw/cm2
1:30pm UVB 125 uw/cm2
2:00pm UVB 105 uw/cm2
2:30pm UVB 90 uw/cm2
3:00pm UVB 75 uw/cm2
3:30pm UVB 60 uw/cm2
4:00pm UVB 25 uw/cm2
4:30pm UVB 15 uw/cm2
5:00pm UVB 8 uw/cm2

2) 10.0燈泡必需加反射罩.

4) 40c亦得, 但建議用35c比較安全, 係因為隻龜唔係一定日日永遠都係最佳狀態的, 萬一有一日狀態差左D, 或脫皮換皮etc, 咁你重係40c最高溫, D肉痛到痛死啦.

5) 室考#15:
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1

6) 用個大D既盤或膠箱, 水盤唔洗一定係陽光果度, 唔係凍天亦冇泠風之下, 佢自已去冇陽光處玩水, 係冇問題既.

升级   1.25%

8万

12万

论坛元老

[img]UVB 燈 方面 :
1) 用 Zoomed 既牌子 一日平均開 (10am--1pm and 6pm--11pm)  1-6 pm 晒太陽
夠健康 m a ?  或有冇其他牌子係可以更好? 例如 power sum ( $450一粒果隻 成100w)
2)  另外反射罩 是否 以下圖中那種 ? 但係我係用木箱,,有冇d係專門for 木箱嫁? 我唔係太識整=.="

最後非常多謝你既回答同幫忙呀><

升级   0%

论坛元老

1) 完全足夠了. 更好的是太陽燈, 但你現時並不需要更好的, 到了冬天及龜大一點的時候才需要.
唔好買Zoomed Powersun.

參考:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

2) 里面白色係冇UVB反射:

節能型燈, 在不同燈罩下的效果:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1380

呢一類:
http://item.taobao.com/item.htm?id=9791146331

或者地盤工人粗用既大光燈罩, 超級平:

升级   97%

中级会员

好有用既資料!!
多謝分享