爬宠之家论坛

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
2025广州(国际)潮流爬宠产业展——地表最强爬宠展 论坛广告位 广告
广告 广告 广告
广告 广告
返回列表 发新帖
楼主: waiman

陽光, UVB燈, 太陽燈, 在分光計儀器之下的 - 可見光, UVB, UVA的

升级   59.67%

中级会员

同埋邊度有得賣?THX

升级   0%

论坛元老

Mega-ray係美國政府動物園既專用燈, 佢係訂造而人手慢慢手工造既, 唔係机械大量生產, 要同Mega-ray廠家直接買:

Mega-ray 100w 220v, 買一個$76.95 + $10 shipping, 買2個$116.95 + $20.00 shipping:
http://www.reptileuv.com/megaray-european-high-voltage-hv-sb-100-220-volt-flood.php

Mega-ray 100w第三版最終版測試:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1385

ZooMed PowerSun 100w和Mega-Ray SB 100w的比較:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1382

升级   59.67%

中级会员

我個箱120CMX60CM 用160W好定100W好

升级   0%

论坛元老

個箱咁大最好係用Zilla 36" UVB T5光管加反射罩. (比任何太陽燈好):
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1383

如Mega-ray就用100W.
Mega-ray 160w的UVB太強, 要掛到20-24"至得.

升级   59.67%

中级会员

THX CHING

以我目前格局用160W O唔OK呢?

高約45CM左右

光管係邊度有得買=.= 光管A家野我未掂過-0-

升级   59.67%

中级会员

介紹下先...最左係藍旦>吊住條ZOOM UVB10.0> 射旦> 陶旦

升级   0%

论坛元老

你可用燈架掛高到燈頭离地22吋至可用160w. 其實冇必要用160w.
你個Zoomed 10.0 45CM高又冇反射燈罩, 肯定唔夠UVB啦. UVB最低值係25uw/cm2.
Zoomed 10.0 45CM高=16/cm2.

升级   0%

论坛元老

藍旦做乜野用呢? 藍旦唔係比龜用既wo.

升级   59.67%

中级会员

做夜燈=.=比人呃左錢一陣拎去換第2D

升级   59.67%

中级会员

你講果支管係咪A隻http://www.herpsupplies.com/product.cfm?groupid=11229&id=SRZ11521