爬宠之家论坛

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
2025广州(国际)潮流爬宠产业展——地表最强爬宠展 论坛广告位 广告
广告 广告 广告
广告 广告

底甲發黑

升级   68%

新手上路

马上注册,结交更多爬友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
我有一隻豹b. 食得行得. 之後開始軟殼, 底甲開始發黑, 更加淋, 睇過醫生, 佢話lei d 可能腎出事, 或者其他問題, 溶解自己個殼ge 底層, 另個殼好淋好透到入面d 色出黎. 情況, 無得醫, 建議打針安樂死.

但係而家另外一隻都係敢,大約都有6cm.  佢個殼本來生得好好,, 行得又走得又all 得. 但係上個星期開始又唔係好食. 又成日訓, 個底甲同個邊又開始淋同黑. 情況同大點, 即係之前隻龜一樣. 佢食咪all 咩..d 屎好入面好多菜, 係未消化O個d. 而家轉返入箱方便d  手餵野食, 而家唯有日日打鈣粉同bac 比佢, 但情況其實都唔樂觀, 我都有預左個結果唔方係好

有無師兄比到建議我或者可以指出問題所在,點解個底甲發黑, 病徵一樣, 大點死之前睇醫生杜左虫, 應該就可以排除lei 個可能
我唔想如果有新龜.又養死佢地, 錢事少, 感情事大..

setting:
zoomed powersun 100W
熱點: 32度, 冷點: 30度
西鈄有陽光射到, 一個星期兩次落街哂太陽
一日一餐, 朝早
有水兜, 自己經過會爬入去
食草前, 蛇舌, 番薯葉, 菜心, 油墨, 白菜仔, 野葛, 莧菜,唐生菜,  小白蘿蔔葉, 紅菜頭葉(不太喜歡)....每三至四日轉一款
一個星期兩次加zoomed 糧, 或者百慕達牧草, 剪碎撈菜.
鈣粉一個期一次到

升级   0%

论坛元老

我有一隻42mm, 亦係一月份發現底甲開始發黑, 醫生亦係話先天性体質, 有內臟壞死, 建議安樂死!

我想先請問下:
1) 你果兩隻底甲發黑龜, 肯唔肯食龜糧? 比如Rep-Cal龜糧飼料?
2) 你個Zoomed Powersun 100W, 用左多久? 用幾高? 有冇加反射燈罩?
3) 你有冇UVB meter?

Thank you.

升级   68%

新手上路

1) 佢今日都肯食的, 但到幾時唔食真係唔知, 起碼個咬合力同胃口係細左.
2) 無加, 用左兩個月到
3) 無

我今日買個UVB 燈gala..lei 排成日都話UVB 燈而家FDA 管制下細左好多.
敢係咪始終都係zoomed 10.0 都夠豹龜?

我而家諗緊係咪我有咩問題令佢後天底甲發黑, 因為以前真係好健康. 又兩隻同一病徵禁Q?
我諗到ge 共通點係..會唔會食左百慕達牧草, d 草比較硬同尖, 刺左條腸同個胃, 另佢地內臟受傷, 然後發病

佢而家會間中好似好辛苦敢, 覺得係有野O係throat 度, 個咀仔咬下咬敢, 有宿下個頭

升级   0%

论坛元老

我個隻, 係死馬當活馬醫, 到依家重係復康中. 超級慢咁復康!

如果醫生都話唔得, 又冇其他方法之下, 或者參考一下我D死馬當活馬醫既方法:

1) 改成用 "兩個" Zoomed 10.0, 必需加反射燈罩, 用12吋高, 照10-12hr. (每七日改一次, 即七日用兩個10.0, 又七日用一個10.0, 如此重覆).
2) 停用其它食物, 全用Rep-Cal龜糧飼料, 因佢蛋白質比例偏高, 所以正好適合體弱之時. (Rep-Cal已有鈣粉, 唔好再補鈣粉).
3) 如果你有噴霧器, 就用個1.5-2呎膠箱去全日曬龜, 不放任何遮擋, 但必需有水盤, 噴霧器噴入個膠箱, 用噴霧來防高溫及曬乾. (係用來加強龜吸收UVA/UVB).

如果唔方便做3, 就做1, 2. 如發覺軟殼有改善就開始加小小菜減少Rep-Cal龜糧.

升级   74.67%

中级会员

ching 盡量帶佢落街曬多D太陽同食果到想想下辦法............盡力救啦

升级   0%

论坛元老

漏左:
白天拿走龜窩(躲避), 晚上才放回去.

升级   79.05%

金牌会员

吾好意思;)
想問問;
反射燈罩,我以下呢兩個係咪吾算係架?
(呢個我係用黎曬豹豹的)
(呢個我係用黎曬水龜的)

升级   15.33%

注册会员

回復 ah林-3- 的帖子

算係反光罩...........

升级   79.05%

金牌会员

算係@@?
咁係邊個算係?

升级   27.33%

注册会员

係唔係反射燈罩, 唔係要睇燈罩罩裏面o既塗層架咩?