爬宠之家论坛

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
2025广州(国际)潮流爬宠产业展——地表最强爬宠展 论坛广告位 广告
广告 广告 广告
广告 广告

我與3隻小魔怪的奮鬥史(不喜物插)

升级   96.8%

高级会员

马上注册,结交更多爬友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
8月21日豹龜呀B黎到我屋企 係挑選既時候我同我老婆仔一齊揀中左佢...拎上手果時佢係我身度痾左篤尿.....
因為初時我仲未做好晒功課就買左呀B 佢只能夠住係一個窩居無燈 無保溫...草粒底材....只能早上晒1-3小時太陽.....
當時既我實在太大意擺佢係窗口自己又訓左....起身果時發現佢有流汗....(好多人未聽話龜流汗....)
我即時帶番佢去浸白開水 等佢補番D水....佢果日好 "支力" 好早就訓左......
養左幾日...

8月25日 我去左爬地買多隻盾 即係卡卡....咁我將佢地兩個安置左係一個大膠箱(日本城出品)草粒+樹皮+報紙底材.....仍然都係無燈......
卡卡同呀B相處得好好 卡卡好食得....(呀B唔洗講一向大食怪)無咩問題...佢地一齊食...一齊訓...一齊玩水.....但係呀B早訓卡卡就會係山洞推番呀B出門口XD(卡卡會夢遊 訓訓下夜媽媽3點幾走出黎巡場一圈再番訓=.=.......

8月27日 我發現卡卡今日唔肯食野.....我就發現出左問題.....佢唔太郁又好無精神.....開頭我都係以為佢悶無朋友仔想買多個老友記番黎 (始終呀B唔係同類)食野都係食一兩啖...有入無出...
8月28日 卡卡情況更加差 我好擔心 我用葡萄糖開水浸卡卡 之後上左黎龜友求救 援助..幫忙...怒罵....插水.....大多都出於好意..... 因為太驚卡卡唔掂...我情緒變番好差....唔聽人講....甚至惡人先告狀......太差喇....同日我帶左卡卡出去爬地求救.....果日我終於買左UVB燈..... 一夜白髮(卡卡既救命恩人)佢教我搵電解開水浸卡卡如果無就用寶礦力浸.....(只可以咁......) 跟白大指示去做用寶礦力開水比佢波一路浸一路推甲 終於比我幫卡卡推到酸
不過佢有d結石 d酸係硬身既 咁我而家仲有咩可以做  我可以點做 已有UVB燈長開 白大人叫我比水果糧佢食食足2個月

8月30日 我果日出左去超人度入左隻巨無霸BB盾(坦克) 佢錯甲但係好健康 ..有一隻紅眼.....(原因不明)
果日我好開心 因為克仔一番到屋企 卡卡已經好番好多 識行識走仲好大食 終於鬆番口氣.....

9月3日我帶左克妹番去超人度換左呀呆番黎/.\"我都唔想.....克妹好暴力........同日我買左個新箱比佢地3個住.....算係個好開始
呀呆番黎第一晚就比我釘佢單人倉...都係果句你唔食都唔係訓係D野食度丫......又暴力.......

9月5我幫卡卡 呀B 呀呆做左個健康生長表 呀B6.5CM 80G 卡卡 6CM 60G 呀呆 6.5CM 60G

9月14 呀B去到90G 6.7CM底甲 卡卡 65G 6CM底 呀呆 70G 6.5CM 呀B仲開始爆白......

佢地而家好健康 好大食 連卡卡都識自己排酸喇 呀呆都係
而呀B...都仲係改唔到一上手就尿尿

181634dp98r9biaf55l5ox.jpg 181634hqtz3fsf7a0z5c4c.jpg 181634wwi05nhrwsdsw050.jpg 181635se1424w1ri4yiij2.jpg 181635afoo8i7oxof87inq.jpg 181636o6ewkre9bk1wkwe8.jpg 181636evkvhv1dy1vzzxmw.jpg 181637v79utdkeknluzf9n.jpg 181637d65owo8wo2klm80r.jpg 181638tgfvb2c9g4b4q6ng.jpg 181638h4c7zmn84amsf9ia.jpg 181638qshptdvt06z00ts6.jpg 181639d3gaxygk7zgz6883.jpg 181639o26m8nra5t6z46au.jpg 181640ps5yboy4dsoyxydm.jpg 181640f200wnng1ggugg0b.jpg 181641dv6w669vcosnk1vl.jpg 181641chkrczz23pvasrk2.jpg 181641necer74ykrhtieh6.jpg 181642cbugqvddgvg1yb1y.jpg 181642sjcci330jkzcm1l4.jpg 181642kye3ehtue73geoo4.jpg 181643jybrjxzej8zhyhjm.jpg 181643thb7r77558m08g84.jpg 181643xeg9x23e7b29p93l.jpg 181644h547mtg8y48xllby.jpg 181644fue5oaj5dalyij5a.jpg 181645yqyy5gkn5nrj53n3.jpg 181645wqcqkoqvuqsj4llp.jpg 181645zbfttvemzfxbbjwa.jpg 181646blscj73sc3l4sfl4.jpg 181646mnj1d1xh4x043j3d.jpg 181646jw2ala1iw72zlzem.jpg 181647rhv91gvz7xhoo9p7.jpg 181647n1bp9ar6aeaweeah.jpg 181648ppdp2xv2p2jpgvxv.jpg 181648z2nnj0ndxjox43xw.jpg 181648x3hvruv81158vvhz.jpg 181649wy62g8u5yb92zp84.jpg 181649m8gcwof00d0ggrro.jpg 181649zrtlvv1xl1xy7l1l.jpg 181650vvrcri4a13cou1lz.jpg 181650bcr1bnddn1no1r6v.jpg 181651egl0j0yggd7lblyc.jpg 181651o15q75n1fgrr9n5h.jpg 181651u5di8hs8oa58ud9o.jpg 181652k0eaem0v2clpcmyy.jpg 181652zx5r20sqb9jfz29j.jpg 181652j37e7lp33m5mpw7p.jpg 181653ea2b2242xh2bcr4i.jpg 181653uuei79uxar06rxzu.jpg 181653rfomaoohfeif0fih.jpg 181654e77fxymyx3yrvbz3.jpg 181654qesasokv83wxw9x5.jpg 181655zdg7g1m1ztpvgivg.jpg 181655azp6rgrbcwuwp6vp.jpg 181656nkx61xndkeegwxfe.jpg

升级   44%

中级会员

好大篇

升级   96.8%

高级会员

係嫁......其實D相都係舊相^^

升级   44%

中级会员

都認得d相

升级   36%

新手上路

嘩!好多相呀!

升级   98%

新手上路

請問你宜家系用緊膠箱(幾吋長)定爬箱(幾吋長)?????
因為本人想買兩隻盾返黎養!!!

升级   96.8%

高级会员

我用緊20吋爬箱...不過好快就唔夠用嫁喇....買就買30吋UP

升级   96.8%

高级会员

呢度都好多C兄睇住我整病卡卡>< 都好多師兄睇住佢好番.......

升级   42.67%

注册会员

坦克個甲錯得好令

升级   96.8%

高级会员

佢錯前甲...但係因為佢真係好暴力.....卡卡個頭有條痕都係佢整出黎=.=