爬宠之家论坛

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
2025广州(国际)潮流爬宠产业展——地表最强爬宠展 论坛广告位 广告
广告 广告 广告
广告 广告

新手指教~黃頭

升级   49.33%

注册会员

马上注册,结交更多爬友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
而家想做定功課,dd就會入隻黃頭...原本唸住養盾龜ga..但無奈屋企無咁大個地方比佢.星龜都好可愛..不過朋友話好難養.....2日努力爬文之後發現黃頭岩我呢d新手想~但係有d問題想指教下 1. 食物: 我知道佢地以菜為主..想問下15cm左右(因為我想入苗)bb食幾多菜左右呢?咁一日要餵幾多種呢?我睇文話一星期餵一次糧..主要食菜..但唔知bb係未都係咁呢?2. 屋企: 我屋企而家最大都只可以比到90cmx60cm(即係放到一個3尺狗籠左右)既地方比佢..唔知夠唔夠大呢..同理想問下佢幾大個先可以放養呢..因為我想係露台放養..晚上先入屋訓教個d..3. 就黎入秋..我屋企會長開暖爐..應該會keep25-28度左右..想問下如果bb洗唔洗再加溫去到30幾度? 4. 底材:黃頭多尿....我想問佢地係未好好好多同係咁尿..我拎狗尿片做底材得唔得(因為吸尿麻).. 我知道自己未做夠功課..但一到睇一到就好多問題..希望各位c兄唔好介意

升级   6.6%

高级会员

我答你啦:
1. 食物, 黃頭比較鐘意食水果, 其實菜, 水果 陸龜糧每星期日日平均餵就冇問題 , 不過如果一隻只有5cm既黃頭你都唔好覺得會好易養 (而且咁細隻都好難比你搵到)
2. 90cm x 60cm 養一隻黃頭夠晒大, 放養黎講好難講幾大先可以放養, 唔好比佢成日吹到風同唔會容易比人踩到就可以放養, 不過都唔可以比太陽長期晒, 黃頭唔鐘意太光.
3. 長開暖爐會好乾, 黃頭好需要水份, 長期30幾度太熱了, 要比佢有日夜正常溫差會健康d.
4.底材, 咩都唔洗用, 佢d尿係你想像之外的多, 換底材都換到你傻; 用狗尿片做底才真係夠創新, 得唔得我答唔到你, 你試下再話比大家知啦.

升级   49.33%

注册会员

多謝c兄解答!

我見魚街d陸龜b好細隻..所以唸會有5cm左右...咁而家多數有個d係幾大隻ga?

咁即係入秋個陣我都係放水+暖爐就ok?即係唔洗再買暖燈..

唔係呀.我見話佢地尿多..如果咩都唔用..個箱未一桶尿囉...我地星期六日先買報紙..屋企最多都係狗尿片.見c兄又話草粒唔呃洗..所以先咁唸囉

升级   67%

中级会员

回復 gloriakhju 的帖子

1. 5cm左右苗 ~~~~ 你搵到先講la... 好小有...
2. bb食幾多菜左右呢 ~~~~ 我比椰菜, 食飽佢會自己停口, 因為重細未識食糧, 如餵糧要浸到好  林....
3. 90cmx60cm (即係放到一個3尺狗籠左右) ~~~~ 足夠了... 佢地大左arround 30 cm, 所以已夠...
4. 佢幾大個先可以放養呢 ~~~~ 我e+ arround 10cm 會比佢出來行... 夜晚返爬缸...
5. 開暖爐keep住25-28度左右想問下如果bb洗唔洗再加溫去到30幾度 ~~~~ 其實唔駛加到咁高溫... 不過溫差唔好太大... 始終bb係弱d...
6. 底材 ~~~~ 狗尿片做底材又跨張d... 我用newspaper...

升级   6.6%

高级会员

你隻黃頭苗好嗎?

升级   49.33%

注册会员

唉...原來苗好難搵..有dd失望....

升级   67%

中级会员

回復 ericboy 的帖子

重有吹波波AR.. 要花D心機...

升级   58%

中级会员

黃頭基本上9成9係野生龜,CB苗可遇不可求...