爬宠之家论坛

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
2025广州(国际)潮流爬宠产业展——地表最强爬宠展 论坛广告位 广告
广告 广告 广告
广告 广告

想講教1下~~大家喂咩菜俾龜龜食?

升级   12.67%

注册会员

马上注册,结交更多爬友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
果陣我買龜龜時~個老細就教我喂油墨菜~
但我唔想喂死1隻菜~~
大家平時又會喂咩菜呢??

同埋其實有d咩菜係岩陸龜食而又好易搵到.買得到架呢??

升级   8.5%

金牌会员

我餵油麥菜的!
屋企有時買其他菜我都會拎黎餵!
姐係菜心芥蘭生菜個d!

升级   16.1%

金牌会员

喂zoomed糧+油墨菜 OK啦, 唔好信太多人講既野, 信下養龜既獸醫啦:

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=6261&highlight=%E9%86%AB%E7%94%9F

"有冇好既食譜提供?

原來余醫生自己餵龜龜係真係餵菜!!!!!!!!!!!
    佢話佢多數街市咩平就買咩餵 多數都係油墨菜 白菜仔 菜心之類!
    但余醫生唔係全菜 而係3成菜 7成糧!!其實1成菜 9成糧都可以
    佢話zoomed草粒 同mazuri呢兩隻係幾好~都係草既成份較多!
    但之後佢覺得呢兩隻糧太貴 佢話就轉餵兔仔糧(佢話係oxbow 係i love rabbit有得賣 不過我冇詳細問
    如果大家買得起zoomed同mazuri都係用返呢兩隻啦)
    總之就多d比草龜龜食就可以!"

升级   59.33%

中级会员

THANK YOU

升级   0%

论坛元老

對我黎講, 用到糧, 就代表個醫生擺明呢方面唔係好得.

升级   0%

新手上路

油墨菜好,得閑你可以換下其他菜都得

升级   16.67%

注册会员

陆龟食物推荐...............(轉貼)

1、紫背天葵

紫背天葵生長健壯,抗逆性強,基本上不受病蟲為害,無農藥汙染。另外,由於它具有,清熱解毒、潤燥止咳的作用。

2、圓白菜

呃,德國人認為,圓白菜才是菜中之王,它能治百病;嗬嗬,很豐富的營養,以及含有大量的粗纖維。

3、紫甘藍

等同於圓白菜,隻不過花紅素多些,比圓白菜更有營養。

3、苦鞠

營養和圓白菜的基本相同,有點像草,嗬嗬,飯店裏常有的涼拌苦鞠,指的就是這個菜。嗬嗬

4、萵筍葉

營養豐富

5、番薯葉/地瓜葉

營養均衡,粗纖維豐富

6、蒲公英/車前草

二者營養成分差不多,大量的粗纖維以及均衡的營養。此外車前草還具有利尿的功能,養蘇的,不能錯過哦。

7、南瓜

每個月一次,蒸熟的南瓜~~~大量的營養,還可以抑製陸龜體內的寄生蟲。嗬嗬,你懂的。

8、油麥菜

雖然油麥菜沒有什麼營養,但是其獨特的味道,陸龜很喜歡,可以作為配菜喂食。

9、娃娃菜/小白菜

營養很豐富,很均衡

10、白菜

沒有什麼優點,也沒有什麼缺點。重點是,那裏都可以買到。

5)不推薦的食物

桑葉,含有大量的蛋白質,但很難消化,而且草酸過多,注意,養蘇或者養星的注意。

菠菜,含鐵豐富,草酸過多

(轉貼)

升级   32.05%

金牌会员

回復 ivanwong 的帖子

圓白菜,紫甘藍,其實係咩菜?同街市買到既小白菜有冇咩分別?
thx 師兄

升级   49.33%

注册会员

即係...一個好既餐單其實係唔洗比糧???

升级   32.05%

金牌会员

回復 ivanwong 的帖子

如好似依到咁講,我上一次帶龜睇醫生,佢叫唔好比咁多椰菜種類龜龜食,因為入面有一種唔知咩