爬宠之家论坛

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
2025广州(国际)潮流爬宠产业展——地表最强爬宠展 论坛广告位 广告
广告 广告 广告
广告 广告

[红腿] 個案:我的櫻桃紅腿

升级   21%

金牌会员

马上注册,结交更多爬友,享用更多功能,让你轻松玩转社区。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
養龜接近五個月了,做一個小總結。請各路神仙多多指教。

食譜
我嘗試回憶一下我隻紅腿系我度食左咩野:龜糧(冇野食既時候,或者想補鈣補維他命既時候喂)、生菜、油麥菜、菜心、西洋菜、通菜、番薯葉、芥菜、椰菜、紫椰菜、紅蘿蔔、雞比菇、茶樹菇、翠玉瓜、冬瓜皮、大紅花(路邊摘)、車前草、野葛菜、黃鵪菜(路邊摘,好鍾意)、蘋果、香蕉、番茄、芒果、火龍果、葡萄、生豬肉、煮熟雞骨頭、三文魚刺身、小象拔蚌、熟雞蛋、自己既屎……多到真系數唔清,而龜糧只占好少一部份。
只想說明一件事:龜在自然棲息地中,系有數百種可選擇既食物,普通飼主難以提供。但身邊都有好多合適又易獲取既食物(尤其系紅腿,紅腿幾乎系陸龜中食性最雜既品種),唔需要亦都唔建議長期提供一兩種或按比例混合既幾種食物,個人亦傾向于儘量少喂龜糧。

溫度
根據我呢幾個月既觀察,我呢隻紅腿20℃~30℃既溫度範圍內食慾、活動力、健康程度都正常。部份國外既網站與學術文章聲稱,紅腿系夜晚能承受18℃甚至13-16℃既低溫,我個人尚無實例支撐此論點。我個人既解讀系:強壯的成體紅腿能短時間承受18℃或以下既低溫,但對大多數紅腿(尤其是幼體)來講,應控制夜晚溫度在20℃或以上(我既红腿已安全渡過好多個20℃既夜晚)。要注意既系,就算國外網站與學術文章將紅腿能承受既溫度講到好低,但都明明白白寫住系“夜間溫度”,且非長時間。龜的確需要晝夜溫差,因為日間活動、覓食、消化需要吸收能量,加快新陳代謝,并將體溫提升至使体内生物酶活性最大的區間,而夜間睡眠則需要降低體溫,減慢新陳代謝,減少能量消耗與體液流失。日間溫度亦不可過高,我曾試過用封閉式小箱,日間將箱內溫度提升至34℃,跟住隻紅腿會自己將箱入邊既一盆植物推倒系地下,跟住鉆入植物既枝葉中躲避高溫(好聰明)。系冬季,日間射點溫度32-34℃為宜,38度或以上對幾乎所有陸龜都系致命的。
紅腿原產地夏季日間最高溫度略高於30℃,冬季夜間最低氣溫20℃左右。

性格/互動
紅腿陸龜可能由於原產地食物豐富,環境優越,系好奇心比較強、比較活潑既品種。不易受驚,不易受壓迫,與飼主互動都幾好,短時間內即可適應飼主,從手上接食,會追手,被飼主拿系手中時亦會伸出四肢與頭部,可接受頭部被撫摸。
紅腿系熱天會有意識地避開陽光直射,尋找陰暗處;系冷天則會較多系射點/熱區活動或曬背。
大多數紅腿都好鍾意浸水,我呢隻就唔系,通常浸十幾分鐘就開始搏命想爬出來。以及有另外一個好有趣既習慣,就系好少會系龜箱中排便排尿,一定要系外邊搞掂。只要一從箱中拿出來,無論放系邊度,五分鐘內一定開始排便排尿,屢試不爽,但從行為上睇,又唔似系因為突然置於陌生環境受驚/慌張導致。
另外,我隻紅腿真系好冇膽。之前買D麥皮蟲返來俾距食,點知距嚇到腳仔都軟埋……http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=24797

生長
總體來講,餵食既頻率與量系會直接而迅速地影響我呢隻紅腿既生長速度。岩買返來個段時間,我喂得多,好快就開始爆生長紋,爆完一層又一層,速度好快;入冬之後,我逐漸減少食量與頻率,到目前為止已經個幾月冇見到生長紋啦。系低溫季節減慢甚至停止生長,我認為系好事,龜本身系代謝極緩慢既動物,生長過快/長時間保持較快生長速度對身體器官會造成好大負擔。

總體來講,紅腿真系好適合普通飼主室內飼養既龜。活潑、體質好唔易病(我呢隻偶然會出現眼角有分泌物,無需用藥即可康復)、食譜雜、唔會結石、適應香港氣候、體型適中、對陽光需求量較小,至於漂亮與否,甘就要睇圖啦,紅腿毒都可以好勁噶
(好多舊相)

135005aav2mmya0a7ga9dg.jpg 135005ihz7b9rlqo0fio9b.jpg 135006zvkiuvhk93cv95aa.jpg 135006zysssqzhtwchddrq.jpg 135006q1z5bbmq6bvn6z6b.jpg 135007q3vx29iqc2b646mg.jpg 135007bywph0cvnxwwxr10.jpg 135007e800877ia7miai80.jpg 135008yj7xx6j6zccon87j.jpg 135008hwgippcwwz910iig.jpg 135008ikavzmncrhnsarar.jpg 135009auamqqp5oap23a7q.jpg 135009hp5mrtnaoz5zztxt.jpg 135009fnwh3hhhsjrhzqw2.jpg 135010tvgl0glgu6k69fl8.jpg 135010d912yildz4sbbo04.jpg 135010ovf1xx15757u79m5.jpg 135011ocp53r3co7jo8t5g.jpg 135011wvdu0o0a50e0v59p.jpg 135011wlcpy1cp19b9npdn.jpg 135012jxbnaitcat8yammb.jpg 135012bnzprbgpptxwk3xr.jpg 135012vpbxlrozsyen5d5q.jpg 135013tt2e27lqvzib4iiq.jpg 135013zt4t1r1p4grt3td4.jpg

升级   46%

新手上路

share more of your experience.

升级   21%

金牌会员

靈感用曬啦

升级   21%

金牌会员

魚街大把!

升级   20%

新手上路

好正,我都有養紅腿,請教
幾耐餵一餐?
濕度應該幾多較適合

升级   21%

金牌会员

我冇詳細既餵食方案,會根據隻龜具體狀態來調整。
食完即刻去訓或食物有剩-->單次食量過多
活力下降,經常縮系山洞唔出來/唔郁-->餵食頻率太密,或長時間單次食量較多,或二者兼有
進食時動作緩慢,常停頓-->同上
一般認為,每日一餐,每餐7成飽系比較合適既。我每日喂1-2小片菜/草葉,間中停1日,間中加餐(水果、肉類)

冷區濕度最好70%以上,底材要有一定厚度,底材要隨時保持濕潤,龜箱中要有大水盆

升级   50.67%

注册会员

我返而喂糧多 其次系野菜 水果 我覺得而家佢仲細 比高營養佢 打好個底先(紅腿7.5cm)

升级   21%

金牌会员

我都冇話喂糧不可取
但系,比高營養既話,首先要考慮消化系統同埋代謝速度既承受能力。陸龜既腸胃,系適合從低蛋白低水分高纖維既素食中吸取養分,消化速度較慢。如果你比既食物營養過高,或者量過大,甘就反而對腸胃同埋腎臟系好大既負擔。紅腿因環境濕度高,水源豐富,可接受稍高蛋白質既食物,但亦不可過度。

升级   12%

注册会员

盾同红腿可以一起养?  好似5得....是吗?

升级   21%

金牌会员

我一向比較反對混養,尤其是棲息地相差好遠既品種
未買既話就唔好混養,如果已經買左既話,濕度儘量跟紅腿, 溫度儘量跟盾臂,空間一定要大